בתחום מועצה אזורית חוף כרמל רצועת חוף הנמשכת לאורך כ-40 ק"מ, ומתאפיינת בערכי טבע, נוף ומורשת ייחודיים שאין כדוגמתם בארץ.

ברצועת החוף הצרה פסיפס נופי טבעי וחקלאי מגוון ועשיר מאד במערכות אקולוגיות ובאתרי טבע, ארכיאולוגיה ומורשת משחר הפרהיסטוריה ועד ימינו.

לרצועת החוף מבנה מורפולוגי אורכי ייחודי בקנה מידה עולמי הכולל את רכס הכרמל במזרח, מערכת של רכסי כורכר מקבילים לחוף ומרזבות במרכז והים התיכון במערב.

המפגש בין רכסי הכורכר והים יצר את קו החוף המפורץ ביותר בארץ עם מערך יפיפה של מפרצים חוליים, חופים מסולעים וטבלאות גידוד ושרשראות איים בקרבת החוף, מעיינות, שרידי ביצות, שפכי נחלים איתנים ונחלי אכזב, אשר כולם יחד מגדירים מרחב זה כבעל ערכים אקולוגיים ונופיים יוצאי דופן.

רצועת חוף כרמל משמשת גם כמסדרון אקולוגי ארצי, שמאפשר תנועה של בעלי חיים והפצה של צמחים בין שטחים מוגנים בציר צפון-דרום ומזרח-מערב.

ברצועה צרה זו, מיוצגות שמונה מערכות אקולוגיות (יותר משליש מתוך 23 המערכות האקולוגיות הארציות), שחמש מתוכן נדירות, רגישות ונמצאות בסיכון: חולות, חמרה וכורכר, מלחות, בתי-גידול לחים ועמקי המרזבות.

בנוסף, רצועת חוף כרמל נחשבת לאזור העשיר ביותר בארץ באתרי עתיקות ומורשת חופית: ריכוז של ערי חוף חשובות, תילים ארכיאולוגיים על רכסי הכורכר, מצודות, מבצרים, מחצבות כורכר עתיקות, מערות קבורה, מתקני הפקת מלח, שרידי מפעלי מים קדומים, חקלאות מואסי קדומה ועוד. נדבך נופי ערכי נוסף כולל מפעלים מעשה ידי-אדם בני זמננו כמו בריכות המלח בעתלית, יישובים כפריים, חקלאות מפותחת, מאגרי מים, בריכות דגים, שרידי מחצבות כורכר מודרניות ויערות נטועים.

 

חופי המועצה ואתריה הם מהאטרקטיביים ומהמבוקשים בארץ ומדי שנה פוקדים אותם כ-2.5 מיליון מבקרים המבקשים מפלט מהדוחק והצפיפות שבמרחבים העירוניים.

 

עומס הפעילות האנושית והלחץ על המערכות הטבעיות ברצועת החופים הובילו להרס של בתי גידול, אבדן מגוון ביולוגי, זיהום וקונפליקטים בין משתמשים ושימושים אנושיים שונים. אזורי החוף הם גם הרגישים ביותר לשינויי אקלים ולאסונות טבע כגון הצפות, בלייה, התמוטטות המצוק החופי ועוד. מצב זה של ריבוי אינטרסים מחייב ניהול יעיל של אזורי החוף שמתבסס על ההשפעות המשולבות של הפעילויות המגזריות השונות.

 

כדי לתחזק את רצועת החוף כנכס ציבורי אזורי וארצי ולשמור על ערכיו יש צורך במסגרת ניהולית ותכנונית אינטגרטיבית, שמספקת כלים יעילים להגנה על הסביבה החופית לצד צמיחה ופיתוח בני קיימא.

בהתאם לכך מקדמת מועצה אזורית חוף כרמל תכנית אסטרטגית לניהול המרחב החופי של המועצה, שבמסגרתה תוכן תכנית אב "פארק חוף הכרמל".

הפארק ינוהל על פי עקרונות המרחב הביוספרי המוכרז של הכרמל ובהתאם לעקרונות הICZM- - Integrate Coastal Zoning Management  (בעברית גאל"ה – גישה אינטגרטיבית לניהול משולב ומקיים של המרחב החופי.

 

לחצו >>כאן>> לצפיה בסקר מצב קיים  

הסקר מרכז רקע אקולוגי, נופי ותרבותי שישמש כבסיס מידע לגיבוש תכנית אסטרטגית לניהול המרחב החופי של המועצה.

 

סקר מצב קיים בהיבט הפיזי מבוסס ברובו על סקר נרחב שבוצע ע"י יחידת סקרי טבע ונוף של מכון דש"א במימון הקרן לשמירה על שטחים פתוחים, רשות מקרקעי ישראל: סקר ניתוח והערכה של טבע, נוף ומורשת האדם – פארק חוף כרמל (2022, מכון דש"א).

 

לחצו >>כאן>> לצפייה בסקר

 

לחצו >>כאן>> לצפייה במצגת שהוצגה בועדת היגוי של תכנית אב פארק חוף הכרמל