זכויות קשישים, אנשים עם מוגבלויות ודיירי דיור ציבורי
זקנים או דיירים עם מוגבלות פיזית או נפשית? ריכזנו כאן מידע חשוב אודות הזכויות שלכם בתהליך ההתחדשות
- בשנים האחרונות עוגנו בחקיקה זכויות מיוחדות של דיירים בגיל זיקנה ואנשים עם מוגבלות פיזית משמעותית, מתוך ההבנה שתהליכי התחדשות עירונית מהווים אירוע מורכב במיוחד לקבוצות אוכלוסיה אלה, ושעבור קשישים – לעתים דירת תמורה גדולה יותר אינה בהכרח אטרקטיבית.
- ריכזנו כאן את מחויבויות היזם כלפי אוכלוסיות אלה ע"פ חוק, אך זיכרו – הכח הוא בידיכם, בעלי הדירות, וכדאי להשתמש בו! ניתן להכניס לחוזה מול היזם ומול העו"ד התייחסות מיוחדת לבעלי דירות עם קשיים פיזים ונפשיים, גם מעבר למה שמחייב "החוק היבש".
- היזם מחויב על פי חוק להציע לדיירים מעל גיל 70 תמורות מיוחדות (למרות שהם כמובן יכולים לבחור בדירת תמורה רגילה כיתר בעלי הדירות). אם היזם לא הציג בפני בעל הדירה את האפשרויות שלהן הוא זכאי, יכול בעל הדירה לסרב להשתתף בפינוי בינוי, ובמקרה כזה הסירוב ייחשב כסירוב סביר.
מי זכאים לתמורות מיוחדות
יש הבחנה בין שתי קבוצות גיל
- בעל דירה שהיה בן 70 ומעלה במועד חתימת העסקה, והתגורר בדירה שנתיים לפחות
- בעל דירה שהיה בן 75 ומעלה או חולה הנוטה למות במועד חתימת העסקה, והתגורר בדירה שנתיים לפחות
* שימו לב: גיל הדייר נספר לפי מועד ההסכם הראשון שנחתם בבניין, ולא לפי גיל הדייר בעת החתימה על ההסכם.
** זכויות אלה חלות גם על בעלי דירות הנזקקים לשירותי סיעוד ברמות מחמירות המתגוררים במתחם וכן בפרויקטים במסגרת תמ"א 38 והתחדשות בניינית.
מהן התמורות המיוחדות לדיירים בגיל זקנה? (שימו לב - היזם הוא זה שמחליט איזו מבין החלופות להציע)
בעל דירה בן 70 ומעלה – היזם נדרש להציע, בנוסף על האפשרות לקבל את דירת התמורה הרגילה, לפחות אחת מבין שלוש החלופות הבאות:
- שתי דירות קטנות ששוויין המצטבר דומה לשווי דירת תמורה
- או דירה קטנה + מזומן (המשלים לשווי דירת התמורה הרגילה)
- או אפשרות לדיור חלופי מחוץ לפרויקט (הקשיש יבחר אחת מבין האפשרויות הבאות: מעבר לבית אבות/ דירה חלופית ברכישת היזם/ כסף לרכישת דירה חלופית)
בעל דירה בן 75 ומעלה או חולה הנוטה למות - היזם מחויב להציע את חלופה 3 המוזכרת למעלה, בנוסף לאפשרות לקבל את דירת התמורה הרגילה (היזם רשאי להציע גם חלופות נוספות)
דיירים עם מוגבלויות
- "אדם עם מוגבלות" - אדם עם לקות פיזית, נפשית או שכלית לרבות קוגניטיבית, קבועה או זמנית, אשר מגבילה את תפקודו באופן מהותי בתחום אחד או יותר מתחומי החיים העיקריים.
- אם בעל דירה או אדם המתגורר איתו הוא אדם עם מוגבלות, היזם מחויב להציע לו דירה מותאמת לצרכיו הן בתקופת הבנייה הן בדירה החדשה.
מומלץ כי היזם יסייע גם בהוצאות אריזה, פריקה והרכבה, וככל הנדרש גם באיתור דירה חלופית לתקופת הבנייה.
דיירי דיור ציבורי? יש לכם זכויות בתהליך ההתחדשות
אם אתם כיום מתגוררים בדירת 'עמידר' או דירת דיור ציבורי המנוהלת על ידי חברה אחרת הנה 5 דברים שחשוב לדעת
- מגיע לכם לחזור לדירה חדשה בפרויקט
- בזמן העבודות היזם מחויב לשלם עבורכם שכר דירה חלופי בדירה זמנית - ממש כמו לבעלי הדירות (חשוב לציין שבתקופת השכירות הזמנית, הדיירים עדיין נדרשים לשלם דמי שכירות לחברה המשכנת)
- אתם מוזמנים להיות חלק מנציגות הדיירים וכך להיות יותר מעורבים בתהליך – אנו ממליצים על כך! למרות שלא תוכלו לעסוק בעניינים החוזיים או הכספיים, תוכלו להיות מעורבים ביהבטים תכנוניים, כמו למשל לדרוש שיהיו דירות מספיק קטנות בפרויקט כדי שלא תצטרכו לשלם שכר דירה מוגדל בדירה החדשה.
- במידה והינכם אחרי גיל פרישה, יינתן לכם סיוע גם באריזה והובלה
- דף מידע של חברת עמידר אודות התחדשות עירונית